Meillä oli kunnia ja etuoikeus osallistua yhdessä 248 muun osallistujan kanssa PASG-konferenssiin, joka järjestettiin Oslossa, Norjassa, 5.–6. syyskuuta 2024. PASG-konferenssissa kansainväliset tutkijat ja asiantuntijat 20 eri maasta keskustelivat uusimmista tutkimustuloksista, lakimuutoksista sekä parhaista käytännöistä, joilla pyritään ehkäisemään lasten vieraannuttamista toisesta vanhemmasta ja tukemaan vieraannutettujen lasten ja vanhempien uudelleenyhdistämistä.
PASG-konferenssi osallisti ja opetti
Konferenssin aikana käsiteltiin monia tärkeitä teemoja, jotka herättivät suurta mielenkiintoa. Näitä olivat muun muassa ammattilaisten koulutus, ohjelmat vanhempien ja lasten suhteen palauttamiseksi sekä varhaisen puuttumisen merkitys. PASG-konferenssin vuorovaikutteinen luonne mahdollisti osallistujien kysymykset luentojen jälkeen, mikä tarjosi jokaiselle tilaisuuden aktiiviseen osallistumiseen ja oppimiseen.
Linkki lehdistötiedotteeseen:
https://preview.mailerlite.io/emails/webview/959436/133480376897111404
Nordic Fathers -verkoston tapaaminen: Tavoitteena tasa-arvoinen yhteisvanhemmuus
Päivä ennen konferenssia osallistuimme Jesper Lohsenin johtaman Nordic Fathers – verkoston tapaamiseen. Nordic Fathers tukee yhteisvanhemmuutta ja tasa-arvoisia mahdollisuuksia molemmille vanhemmille. Paikalla oli meidän lisäksemme edustajia Ruotsista, Tanskasta, Islannista ja Norjasta. Pidimme strategiatyöpajan, jossa jaoimme kokemuksia, tutkimusta ja strategisia toiminta-alueita liittyen lasten ja isien asioihin Pohjoismaissa. Pohjoismaathan ovat esimerkki siitä, kuinka isien osallistuminen lastenhoitoon ja tasa-arvo ovat maailman kärkitasoa. Näissä maissa isien aktiivinen rooli on keskeistä perhearvojen tukemisessa.
YK:n kestävän kehityksen tavoitteet vuoteen 2030 korostavat tasa-arvon merkitystä perhe-elämässä ja lainsäädännössä, erityisesti isien ja lasten roolin vahvistamista. Tämä on tärkeä osa yhteiskunnallista muutosta, jotta voimme parantaa perheiden hyvinvointia, tukea tasa-arvoisia mahdollisuuksia kaikille ja saada aikaan pysyviä myönteisiä vaikutuksia. Pohjoismaissa yhteisvanhemmuus on yleistä ja sillä on hyvä vaikutus lapsiin, perheisiin ja yhteiskuntaan, mutta vieraannuttamiseen ja yhteisvanhemmuuteen liittyvissä asioissa on vielä paljon parantamisen varaa.
World Parents Organization (WPO) -kysely yhteisvanhemmuudesta ja tasa-arvosta
World Parents Organization (WPO) on tehnyt kyselyn 3500 pohjoismaiselle isälle. Kyselyn aiheina olivat yhteisvanhemmuus ja tasa-arvo. Tämä kysely auttaa ymmärtämään paremmin, miten yhteisvanhemmuus toteutuu käytännössä ja miten isien osallisuutta voidaan edelleen vahvistaa ja lasten ja perheiden oikeuksia voidaan edelleen parantaa.
Kyselyn tulosten yhteneväisyys osoittaa kansainvälisen epätasa-arvon
Isillä ei ole tarpeeksi oikeuksia perhe-elämässä. On tärkeää varmistaa, että tasa-arvo koskee kaikkia ihmisiä, ei vain naisia, kuten on usein ollut ennen. Jos naisilla on yhtäläiset mahdollisuudet koulutukseen ja työelämään, on myös välttämätöntä varmistaa, että miehillä on samat mahdollisuudet perhe-elämässä. Näin varmistetaan, etteivät lapset kärsi isän tai äidin uran takia.
Suurin osa lapsista elää yhteisvanhemmuudessa. Tutkimukset osoittavat, että yhteinen asuminen ja tasaisesti jaettu aika vanhempien välillä on parasta lapsille. Tämä tuo lapsille tasa-arvoa, ja sen pitäisi olla lähtökohta kaikissa perhemuodoissa. Vanhemmat voivat sopia muista järjestelyistä, ja jos ongelmia ilmenee, ne käsitellään perhelain kautta.
Suurimmalla osalla vanhemmista on jaettu laillinen huoltajuus. Sosiaalietuudet tulisi olla laskettu todellisen tarpeen mukaan. Nykyään vain lapsen kanssa asuva vanhempi saa suurimman osan lapsen sosiaalietuuksista. Tämä aiheuttaa ristiriitoja perheissä ja asettaa lapset vaikeaan tilanteeseen.
Isien väheksytty asema perheväkivaltatapauksissa
Kysely osoittaa, että suurin osa perheväkivaltatapauksista, joissa isät ovat uhreina, ei ole koskaan tutkittu viranomaisten toimesta. On tärkeää dokumentoida perheväkivaltatapaukset tarkasti, koska väärinkäytöksiä tapahtuu paljon. Psykologiseen väkivaltaan liittyvät väitteet voivat olla liioiteltuja, ja tämä vaikuttaa päätöksiin esimerkiksi vanhempien eron yhteydessä.
Syrjintä ja epätasa-arvo vanhempien oikeusavussa
Kysely osoittaa, että syrjintään osallistuu paitsi toinen vanhempi myös hallitukset ja paikallisviranomaiset, mikä osoittaa, että kyseessä on rakenteellinen, kulttuurinen ja oikeudellinen haaste. Lapsiin liittyvissä tapauksissa molempien vanhempien tulisi saada maksuton oikeusapu. Nykyään toinen vanhempi saa sen, kun taas toinen joutuu maksamaan suuria summia oikeudenkäynneistä, mikä ei ole reilua.
Lisätietoja Nordic Fathers -kyselystä:
Oslon kaupungintalon tervetuliaisvastaanotto ja puhe vieraannuttamisesta
Konferenssia edeltävänä iltana osallistuimme Oslon kaupungintalolla Oslon kaupunginvaltuuston isännöimään tervetuliasvastaanotolle. Øyvind Håbrakke kaupunginvaltuuston jäsenenä piti innoittavan puheen vieraannuttamisesta ja itse myönsi, ettei ollut aikaisemmin kuullutkaan tästä ennen kuin valmisteli puhetta, mutta huomasi, että tämä on tärkeä asia, joka tarvitsee enemmän näkyvyyttä. Puheitten jälkeen saimme opastetun kierroksen Oslon kaupungintalossa ja keskustelimme tärkeistä asioista muitten konferenssiin osallistujien kanssa.
Kansainvälinen yhteistyö vieraannuttamista vastaan jatkuu
Konferenssin jälkeisenä päivänä lähdimme isolla ryhmällä veneristeilylle ja kävelimme Oslon keskustassa, samalla jakaen ajatuksia luennoista ja elämästä yleensä. Nautimme kaupungin nähtävyyksistä ja kauniista kesäpäivästä. Koko matka ja kokemus olivat meille todella opettavaisia ja inspiroivia. Yhteistyömme pohjoismaisten, ranskalaisten, belgialaisten, saksalaisten, kolumbialaisten, israelilaisten, kanadalaisten, brittiläisten, amerikkalaisten ja monien muiden kansainvälisten kumppanien kanssa jatkuu. 😊
T. Jaana & Mika Alanko, Lasten Oikeudet ry
