Valikko Sulje
Mitä on vuoroasuminen?

Kansainvälisesti vuoroasumista kutsutaan lapsen asumisjärjestelyksi, jossa lapsi viettää kalenterivuoden aikana vähintään 30-35% (vaihtelee maittain) ajastaan molempien vanhempien luona. Suomessa vuoroasumisesta puhutaan, kun lapsi viettää kalenterivuoden aikana vähintään 40% ajastaan molempien vanhempien luona.

Tarkoittaako vuoroasuminen aina vuoroviikkoasumista eli viikko-viikko-järjestelyä?

Ei. Vuoroasumisen voi toteuttaa myös lyhyemmillä tai pidemmillä vaihtoväleillä. Tyypillisesti mitä nuorempi lapsi, sitä tiheämpi vaihtoväli. Vanhempien lasten kanssa voidaan toteuttaa asuminen esimerkiksi kahden viikon vaihtorytmillä tai jopa vuorokuukausin.

Mitä tarkoittaa lähtökohtainen vuoroasuminen?

Lähtökohtainen vuoroasuminen tarkoittaa, että lapsen vanhempien erotessa lapsen asuminen toteutetaan lähtökohtaisesti vuoroasuen, jolloin vuoroasumisesta poiketaan vain sellaisen vahvistetun näytön perusteella, mikä osoittaa muun järjestelyn olevan lapsen edun mukaista. Lähtökohtainen vuoroasuminen on tehokas lainsäädännöllinen keino turvata lapsen oikeus luoda ja/tai säilyttää läheiset ja myönteiset välit molempiin vanhempiinsa.

Vuoroasuuko kaikki Suomen erolapset automaattisesti, jos lähtökohtainen vuoroasuminen kirjataan Suomen lainsäädäntöön?

Ei. Ratkaisujen perustana on lapsen etu, ja mikäli on vahvistettua näyttöä siitä, että lapsen etu ei ole vuoroasua eli toinen vanhempi ei ole kykenevä huolehtimaan lapsesta lapsenhuoltolakiin kirjatulla tavalla tai vuoroasumiselle on muunlainen selkeä este, toisenlainen ratkaisu annetaan. Lähtökohtainen vuoroasumislaki kuitenkin estää perusteettoman poikkeamisen vuoroasumisesta, ja ehkäisee näin esimerkiksi vieraannuttamista.

Minkä ikäinen voi vuoroasua?

Varsinaista alaikärajaa ei ole. Vuoroasuminen on yleisintä 3-12-vuotiailla lapsilla, mutta sitä toteutetaan myös tätä nuorempien ja vanhempien lasten kohdalla.

Voiko lapsi vuoroasua, jos vanhemmat ovat riitaisia?

Kyllä. Vanhempien välinen ristiriita ei ole peruste riistää lapselta oikeus luoda ja/tai säilyttää läheiset ja myönteiset välit molempiin vanhempiinsa. Lisäksi on vastoin lapsen etua, että vanhempi voisi ylläpitämällä tai lietsomalla konfliktia saavuttaa etuja suhteessa toiseen vanhempaan, vaan päin vastoin lapsen etu on, että vanhempia kannustetaan sopuisuuteen ja yhteistyöhön. Usein vanhempien välinen riitaisuus myös vähenee vuoroasumisen myötä.

Voiko lapsi vuoroasua kahdella paikkakunnalla?

Kyllä.

Voiko lapsi vuoroasua, jos vanhempien kotien välinen etäisyys on suuri?

Kyllä. Vuoroasumisen toteuttaminen kotien välisen etäisyyden ollessa suuri vaatii kuitenkin enemmän valmiuksia ja viitseliäisyyttä. Etäisyys itsessään ei ole este ennen peruskoulun aloittamista, sillä lapsi voi saada varhaiskasvatusta ja esiopetusta kahdesta kunnasta.

Mikä on kotien maksimietäisyys lapsen vuoroasuessa?

Maksimietäisyyttä ei ole tarkoituksenmukaista määrittää, sillä lapsen hyvinvointiin vaikuttaa enemmän matkustamiseen käytetty aika. Helsingistä Rovaniemelle on autoteitä pitkin 826 kilometriä, ja autossa vietetty matkustusaika ilman pysähdyksiä on noin 10 tuntia, kun taas lentäen lentokoneessa vietetty matkustusaika on 75 minuuttia.

Voiko lapsi saada varhaiskasvatusta kahdesta paikasta eli käydä kahta päiväkotia?

Kyllä. Kahden kodin lapsilla, joiden vanhemmat käyvät töissä ja asuvat etäällä toisistaan, on jopa välttämättömyys saada päivähoitopaikka kummankin vanhemman kotipaikkakunnalta.

Voiko lapsi saada esiopetusta kahdesta paikasta eli käydä kahta “eskaria” eli esikoulua?

Kyllä. Maksuton oikeus esiopetukseen eli virallinen esiopetuspaikka voidaan kuitenkin myöntää vain yhteen kuntaan eli jos lapsella on kaksi esiopetuspaikkaa, tulee toisen esiopetuspaikan esiopetustunneista maksaa. Päätös maksullisen esiopetuspaikan myöntämisestä vaihtelee kunnasta toiseen, ja usein päätös lepää päiväkodinjohtajan harteilla. Jos esiopetusryhmässä on tilaa, tyypillisesti estettä lapsen osallistumiselle maksulliseen esiopetukseen ei ole. Esiopettajat voivat olla keskenään yhteydessä lapsen esiopetussuunnitelman laatimiseksi, seuraamiseksi ja arvioimiseksi.

Voiko lapsi saada perusopetusta kahdesta paikasta eli käydä kahta eri peruskoulua?

Ei. Perusopetuspaikka myönnetään ainoastaan lapsen viralliseen asuinpaikkakuntaan.

Hae jäseneksi

Jätä jäsenhakemuksesi täyttämällä liittymislomake.

Jaa yhdistyksen julkaisuja

Jakamalla tietoa voit auttaa yhdistystä levittämään tietoisuutta vuoroasumisesta.

Hae yhdistyksen hallitukseen tai liity työryhmiin

Haluaisitko vaikuttaa vielä enemmän ja antaa työpanoksesi yhdistykselle? Hae yhdistyksen hallitukseen vapaamuotoisella hakemuksella tai liity työryhmiin. Työryhmien vetäjät ja heidän yhteystietonsa löydät Yhteystiedot-sivulta tai tästä artikkelista.