Torstaina 6.6. julkaistiin kansallisen lapsistrategian toimeenpanosuunnitelma, joka on luettavissa suomeksi ja ruotsiksi valtioneuvoston periaatepäätöksestä STM/2024/64. Toimeenpanosuunnitelmat löytyvät ladattavina pdf-tiedostoina päätöksen liite-osiosta.
”Kansallisen lapsistrategian toimeenpanosuunnitelma vuosille 2024-2027 sisältää 34 toimenpidettä, jotka turvaavat lasten ja nuorten hyvinvointia ja vahvistavat heidän oikeuksiensa toteutumista. Toimenpiteet toteutetaan yhteistyössä ministeriöiden, kuntien, hyvinvointialueiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Lasten osallisuuden vahvistaminen on keskeinen osa suunnitelmaa.” – STM
Lasten oikeudet ry on antanut oman lausuntonsa toimeenpanosuunnitelmaa varten lausumakierroksen aikana.
Lasten oikeudet ry:n ajankohtaisiin tavoitteisiin liittyvä kirjattu toimenpide on numeroltaan 12. Lainaus alla.
TP 12: Selvitys vanhempien eron jälkeisistä ns. vaativista erotilanteista sekä palvelujärjestelmästä
Joissakin vanhempien eroamisen ja erillään asumisen tilanteissa esiintyy vakavia ja/tai pitkäaikaisia, lapsen elämässä näkyviä haasteita. Viranomais- ja ammattilaistoimijoita saattaa lapsen ympärillä olla lukuisia, mutta kenelläkään ei ole tilanteesta kokonaiskuvaa eikä lainsäädännön mahdollistamia keinoja tilanteen vakauttamiseksi välttämättä käytetä. Toisaalta sääntely haasteelliseen tilanteeseen puuttumisen, tiedonvaihdon ym. osalta ei välttämättä ole riittävän täsmällistä tai selkeää. Toistuvat lapseen liittyvät oikeudenkäynnit voivat olla kuormittavia ja pitkäaikaisia sekä kustannuksiltaan kalliita.
Tilanteen pitkittyminen ja monimutkaistuminenlisää usein tarvetta sosiaalija terveydenhuollon palveluihin ja tukeen (toimeentulotuki, lastensuojelu, psykiatrian palvelut tms.).
Toteutetaan kokoava selvitys, jossa kartoitetaan vanhempien eron jälkeisten ja erillään asumisen haasteiden ilmenemismuotoja, mukaan lukien psyykkinen väkivalta, pakottava kontrolli, vieraannuttaminen, eron jälkeinen häirintä sekä taloudelliseen toimeentuloon vaikuttavat
haasteet.
Selvitetään, miten lasten suojelu väkivallalta vanhempien erotilanteissa ja eron jälkeen toteutuu, sekä millaisia haasteita eri palveluiden (ml. lapsen huoltoon, asumiseen/tapaamisiin ja elatukseen liittyvä päätöksenteko) yhteensovittamisessa ilmenee. Huomioidaan mm. sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alueilla toteutettujen OT-pilottien tuottamat kokemukset ja tieto vaativista erotilanteista, samoin kuin ilmiöön liittyvä järjestöjen erityisosaaminen.
Selvityksessä nostetaan esiin konkreettisia kehittämistarpeita lapsen asioista sopimisen ja päätöksenteon järjestelmän järjestelmän sekä siihen liittyvien palvelujen kehittämiseksi. Lapsen huoltoon, tapaamisiin ja elatukseen liittyvän sopimisen sekä päätöksenteon järjestelmän toimivuutta on aiheellista tarkastella myös julkistalouden näkökulmasta.
Toteuttava ministeriö ja yhteistyötahot: Päävastuussa STM, kutsutaan myös OM.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu on valmis osallistumaan esim. selvityksen
ohjaustyöhön.