Valikko Sulje

Vieraannuttamisen vastainen päivä 25.4.

Kansainvälistä vieraannuttamisen vastaista päivää vietetään 25.4.

Vieraannuttaminen on sitä, kun toinen vanhempi tahallisesti pyrkii kadottamaan toisen vanhemman lapsen elämästä. Vieraantuminen on sitä, kun yhteys toiseen vanhempaan katoaa. Vanhemmasta tulee vieras. Meillä tämän mahdollistaa ennen kaikkea Suomen lainsäädäntö.

Katso mitä parisuhdeterapeutti Jonna Närhi kertoo vieraannuttamisen vaikutuksista lapseen.

Arviosta riippuen vuosittain 600-3000 erolasta joutuu vanhempansa vakavan henkisen väkivallan kohteeksi. Vanhemmista n. 75% kokee tilanteessa vakavaa traumaperäistä häiriötä. Epätasaisesta luonaoloajasta ja yhden kodin mallin vuoksi noin 30% erolapsista vieraantuu toisesta vanhemmasta, joka nousee 37%, jos vanhempi aloittaa uuden parisuhteen. Isättömyydestä tiedämme, että se aiheuttaa lapselle psykosomaattisia oireita.

Kelan vuoden 2020 kyselytutkimuksen mukaan 62% äidin luona asuvista erolapsista näkee isäänsä enintään neljänä yönä kuussa; 29% harvemmin kuin yhtenä yönä.

Lasten oikeudet ry:n tavoitteena on lähtökohtainen vuorovanhemmuus. Tämä tarkoittaa sitä, että erotilanteessa lapsi saa viettää yhtä paljon aikaa molempien vanhempiensa kanssa.

Lue lisää vuoroasumisen hyödyistä.

Vuoroasuminen lakiin tutkimusten ja euroopan neuvoston suosituksen mukaisesti

Kevät terveisin

Lasten oikeudet ry