Vuoroasuminen
- Prof. Linda Nilsen: Shared Physical Custody: Summary of 40 Studies on Outcomes for Children
- Euroopan neuvosto: Suositus 2079 (2015)
- DPhil Pekka Pere: Sopuisuus vuoroasumisen edellytyksenä
- Hannariikka Linnavuori: Lasten kokemuksia vuoroasumisesta
Vieraannuttaminen
- Marja Leena Aleneff: Vieraannuttaminen ja nuorten elämänlaatu
- Kirsi Heikinheimo: Vieraannutettu vai vieraantunut?
- Mira Pistemaa: Vieraannuttamisen ja huoltokiusaamisen tunnistaminen varhaiskasvatuksessa
- Prof. Ben Hine, et al.: Examining the prevalence of childhood parental alienating behaviours (PABs) in the UK in 18-25 year olds
Huoltajuuskiistat
- Karoliina Kirjavainen: Lapsen puolella vai lapsen puolesta?
- Perheiden sisäistä vanhempien yhdenvertaisuutta pitää edistää ja se pitää taata lapsen saapumishetkestä alkaen. Molempien vanhempien osallistuminen lapsen kasvatukseen on hyödyksi hänen kehitykselleen. Isien rooli suhteessa lapsiinsa, mukaan lukien hyvin nuoriin lapsiin, täytyy tunnustaa paremmin ja sitä pitää asianmukaisesti arvostaa.
- Yleiskokous tahtoo huomauttaa, että perhe-elämän kunnioitus on Euroopan ihmisoikeussopimuksen artiklan 8 ja lukuisten kansainvälisten sopimusten mukaan perusoikeus. Yhdessäolo on oleellinen osa perhe-elämää lapselle ja vanhemmalle. Lapsen ja vanhemman erossa ololla on peruuttamattomia vaikutuksia heidän suhteeseensa. Sellaisen eron pitäisi voida määrätä ainoastaan tuomioistuin ja vain poikkeuksellisissa olosuhteissa, jotka sisältävät vakavia uhkia lapsen edulle.
- Varmistamaan, että vanhemmilla ovat yhtäläiset oikeudet lapseensa lakien ja hallintokäytäntöjen nojalla, varmistaen kummallekin vanhemmalle oikeuden saada tietoa ja osallistua päätöksiin, jotka vaikuttavat lapsen elämään ja kehitykseen.
- Ottamaan lainsäädäntöönsä vuoroasumisen periaatteen eron jälkeen, rajoittaen kaikki poikkeukset lapseen kohdistuvaan väkivaltaan tai laiminlyöntiin tai perheväkivaltaan, sovittaen lapsen asumisajan kunkin vanhemman luona lapsen tarpeiden ja etujen mukaan.
- Ottamaan vuoroasumisen järjestelyt huomioon sosiaalietuuksien myöntämisessä.
- Ryhtymään kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin sen varmistamiseksi, että päätökset lasten asumisesta ja luonaolosta pannaan täytäntöön täysin, eritoten lapsen luovuttamisen epäonnistumista koskevan valituksen jälkeen.”
Euroopan neuvoston suositus 2079 (2015) kaikille jäsenmailleen
Euroopan neuvoston suositus perustuu laajaan asiantuntijoiden kuulemiseen. Suosituksesta äänestettiin, eikä yksikään jäsenmaa vastustanut, joten Suomi mukaan lukien äänesti suosituksen antamisen puolesta.
Ihmisoikeuksia Euroopassa valvovan ja ylläpitävän Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen päätöslauselma 2079 vuodelta 2015 on Euroopan maille hyvin perusteltu suositus erovanhempien tasavertaisuudesta. Euroopan neuvoston kovinta ydintä on Euroopan ihmisoikeustuomioistuin.
Lauselman perusteluosio käy läpi tutkimustiedon vuoroasumisen edullisuudesta ja isien merkityksestä.
Päätöslauselmassa esitetään perustavanlaatuisia muutoksia:
Näiden perustelujen vuoksi yleiskokous pyytää jäsenvaltioita:
Euroopan neuvoston suositus 2079 (2015) Francoise Hetto (Luxemburg)
Prof. William Fabricius – Shared parenting and gender equality research 17.11.2021 (Oslo, Norway)
Phd. Malin Bergström – Myytin murtajat 9.3.2021
Prof. Linda Nielsen Improving father-daughter relationships 20.8.2020
Prof. Linda Nielsen on shared parenting 10.8.2015