Yhdistys: Vuoroasumisen pitäisi olla erolasten ensisijainen asumismuoto
– Pitäisi olla itsestään selvää, että ihmisellä on oikeus perhe-elämään ja lapsella oikeus molempiin vanhempiinsa, sanoo perttulalainen Petri Kolmonen.
Mikäli näin olisi, Kolmosen ei olisi tarvinnut perustaa muun muassa näitä asioita ajavaa Lasten oikeudet ry:tä, eikä toimia sen puheenjohtajana.
Mikä miestä ajaa tällaiseen toimintaan?
– Oma tytär on minulle valtavan rakas, ja olen muutenkin hyvin lapsirakas. Voima kumpuaa sieltä, Kolmonen sanoo.
– Kun lähtee tekemään tällaista sydämellään, ei voi väittää, etteikö takana olisi huonoa kokemusta. Toisaalta olen henkilönä sellainen, että jos näen epäkohtia, pyrin vaikuttamaan niihin, keskustan kunnanvaltuutettunakin Nurmijärvellä toimiva Kolmonen jatkaa.
Enemmän kuin itsestään Kolmonen haluaa kuitenkin puhua itsenäisyyspäivänä 2018 perustetusta Lasten oikeudet ry:stä, jonka kotipaikka on Nurmijärvi. Hän kuvailee yhdistystä valtakunnalliseksi lapsi- ja ihmisoikeusjärjestöksi, joka on verkostoitunut myös kansainvälisesti.
– Tavoitteemme on saada parempaa lainsäädäntöä sekä viranomaistoimintaa. Ongelmien laajuudesta saa hyvän kuvan, kun katsoo Facebook sivujemme seuraajien määrää joka on lähemmäs 13 tuhatta.
– Ajatuksena on saada Suomeen uusinta tutkimustietoa. Emme esitä mielipiteitämme, vaan faktoja ja tutkimustietoa päätöksenteon tueksi, Kolmonen sanoo.
Yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen tarjoutui tilaisuus uutta, vuonna 2019 voimaan tullutta lapsenhuoltolakia laadittaessa.
– Olin omalta osaltani vaikuttamassa lakiuudistukseen, mutta uudistuksessa ei päästy siihen, missä tutkimustiedon mukaan pitäisi olla, Euroopan neuvosto suositteli 2015 kaikille jäsenmailleen tekemään vuoroasumisesta ensisijaisen asumismuodon erolapsille. Tällainen laki löytyy mm. Belgiasta sekä useista yhdysvaltojen osavaltioista.
Vuoroasumista on paljon tutkittu kuten Malin Bergström kokonaisien ikäluokkien tutkimukset 172.000 lasta tai Linda Nielsen 60 vuoroasumistutkimuksen meta-analyysi. Kolmonen sanoo.
– Meidän lapsenhuoltolaki ei lähtenyt tästä, vaikka tutkimustulokset kannustavat vuoroasumiseen. Miksi lakia ei muutettu? Onko kyse vanhoista asenteista? Kolmonen kysyy ja vastaa itse näin olevan.
Tulevan syksyn aikana yhdistys käynnistääkin livestream palvelun. Sen tarkoituksena on tuoda esille tutkimustietoa ja päästä keskustelemaan siitä, mikä tasapuolista vanhemmuuden toteutumista Suomessa tällä hetkellä jarruttaa.
– Joka toinen viikonloppu -käytäntö on hirviömäinen. Se vaikuttaa lapsen ja vanhemman vuorovaikutukseen ja johtaa muun muassa kärsimykseen, sairaslomiin ja työkyvyttömyyteen. Lapselle se aiheuttaa psykosomaattisia oireita, Kolmonen sanoo.
Yhteiskunnalle nykytilanne aiheuttaa hänen mukaansa suuria kustannuksia – sekä suoraan että välillisesti.
Kolmonen korostaa kuitenkin, että yhdistys haluaa vaikuttaa yhteiskuntaan positiivisuuden kautta, ei vastakkainasettelulla. Hän korostaa myös sitä, että toiminnan fokuksessa on aina lapsi.
– En ole kummankaan vanhemman puolella. Isä ja äiti ovat lapselle yhtä tärkeitä.
Vuoroasumisen edistäminen ei ole ainoa yhdistykselle tärkeä asia. Sellaisia ovat myös muun muassa tukien jakoon ja vanhempia eriarvoistavan terminologian käyttöön vaikuttaminen. Myös lapsiperheköyhyys on suuri huolenaihe.
Koronakevät nosti esiin uusia huolia. Heti pandemian alkuvaiheessa Lasten oikeudet ry sai Kolmosen mukaan yhteydenottoja, joissa vanhempi kertoi, ettei näe lastaan enää lainkaan. Yhteydenottajat olivat kertoneet toisen vanhemmista, Kolmosen mukaan useimmiten äidin, estäneen lapsen tapaamisen koronan varjolla. He olivat kysyneet, voiko toinen vanhempi vain sanoa, ettei lapsi pääse toisen vanhemman luo.
Yhdistys ottikin pian kantaa asiaan ja totesi, että myös mahdollisesta koronatartunnasta tai sen uhasta täytyy olla näyttöä ennen kuin tapaaminen voidaan kieltää. Myös Suomen hallitus otti kantaa samaan asiaan.
Kolmonen pelkää, että koronatilanteen mahdollistama toisen vanhemman tahallinen vieraannuttaminen lapsesta voi jatkossakin heikentää tilannetta lapsen oikeudesta molempiin vanhempiin.
Koronavirus pisti jäihin myös yhdistyksessä pitkälle suunnitellun asiantuntijasovittelun. Sovittelun tarkoituksena on välttää huoltajuuteen liittyvät kiistatilanteet, jotka eivät lupaa kenellekään hyvää lopputulosta huoltajuusasioissa.
Lisätietoa Lasten oikeudet ry:stä: https://www.lastenoikeudet.fi. Myös Facebookissa.
Lehtihaastattelu ”Tutkimustietoa mielipiteiden sijaan” (Nurmijärven uutiset 15.7.2020)