Valikko Sulje

Tanskassa sosiaaliministeriö sekä pääministerin kanslia on haastettu oikeuteen lasten ja vanhempien syrjinnästä

Lasten oikeudet yhdistys tulee suurella mielenkiinnolla seuraamaan oikeuskäsittelyn edistymistä syrjinnästä sillä teemme tiivistä yhteistyötä Tanskan Far Föreningen kanssa. Tanskassa kansallisen oikeusjärjestelmän läpikäynnin jälkeen, jos se ei tuota tarpeellista muutosta asia etenee Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaistavaksi. Lasten oikeudet yhdistys on jakanut Suomessa päättäjille tietoa mm. Pohjoismaisesta syrjimiskokemuskyselystä 17.11.2022, tehneet valituksen YK ihmisoikeusneuvostolle 17.3.2022 sekä vaatinut valtioneuvostoa puuttumaan lasten ja isien syrjintään ihmisoikeussopimuksen vastaisena 8.3.2022. Lasten oikeudet yhdistykselle on tärkeää saada tavallisten lasten ja isien syrjintä loppumaan mahdollisimman pian. Tarpeen vaatiessa meillä on myös päättäväisyyttä edistää asiaa oikeusteitse. 

 

Tanskalainen lehdistötiedote syrjinnästä 29.8.2023 (englanninkielinen)

Jaettua vanhemmuutta koskevaa perhelainsäädäntöä koskeva kansallinen oikeusjuttu on nyt vireillä sosiaaliministeriötä, joka toimii vastaavana ministeriönä, ja Tanskan pääministerin kansliaa vastaan.

Vastaajana olevan sosiaaliministeriön tulee vastuuministeriönä yhdessä valtioneuvoston kanslian kanssa tunnustaa, että lähtökohtana on lasten ja vanhempien syrjintä.

Lapsia ja vanhempia syrjitään perhemuodon, maassa asuvien ja ulkomailla asuvien vanhempien sekä sukupuolen perusteella.

Kaikki kansalaiset eivät ole tasa-arvoisia lain edessä ja yksilöllisiä ja konkreettisia päätöksiä ei tehdä perheoikeusjärjestelmässä, mikä on vastoin YK:n lapsen oikeuksien yleissopimusta, Euroopan ihmisoikeussopimusta, tasa-arvolakia, ja ministerivastuulaki.

Vastaajan tulee varmistaa, että perhe-elämän lait ja käytännöt sekä perheoikeusjärjestelmä koskevat yhtäläisesti kaikkia lapsia ja vanhempia lähtökohtana.

Oikeusjuttu koskee 68 erityistä Euroopan neuvoston päätöslauselmaan 2079 liittyvää rikkomusta. Lataa koko oikeusjuttu saadaksesi lisätietoja.

Tapauksen esittely

Lapsilla on ihmisoikeus tuntea vanhempansa ja olla heidän huolenpidossa. Perhe-elämän kunnioittaminen on ihmisoikeus. Se on ihmisoikeus saada suojaa syrjintää vastaan ja ihmisoikeus on saada kansalaisoikeudet oikeudelliseen valvontaan kohtuullisessa ajassa.

Yli 10 vuoden ajan kantaja on osoittanut ja dokumentoinut vastaajalle malleja ja erityisiä esimerkkejä lainsäädännöstä ja julkisesta käytännöstä, jotka osoittavat syrjinnän.

Kantaja toimitti muun muassa vastaajalle vuonna 2017 kattavan yleiskatsauksen 12 teemalla ja 348 pisteellä ”Maailman ensimmäisestä tasa-arvoluettelosta lapsille ja isille”. Vuonna 2020 kantaja dokumentoi vastaajalle, että kohteita oli lisätty enemmän. Nämä ovat selviä todisteita syrjinnästä ja ihmisoikeusloukkauksista.

Tämänhetkinen tilanne on, että kaikki isät Tanskassa ja yli 2 miljoonaa lasta, vanhemmat ja isovanhemmat, joissa vanhemmat eivät asu yhdessä, kokevat syrjintää ilman yksilöllistä ja konkreettista arviointia vastaajan vastuulla. Lapsen etua ei arvioida objektiivisesti.

Perheoikeus perustuu historiallisista syistä perhemuotojen, maassa asuvien ja ulkomailla asuvien vanhempien sekä välillisesti isien ja lasten syrjintään. Tällainen syrjintä ei ole sopusoinnussa tämän päivän yhteiskunnan kanssa, eikä kantaja usko, että se on sallittua tai voi/pitäisi/täytyy sallia. Tämä on erittäin tärkeää kansalaisille ja koko yhteiskunnalle, mukaan lukien lasten terveys, kansanterveys, oikeusvarmuus ja luottamus viranomaisiin.

 

Haaste on tällä perusteella:

  1. A) Perhemuotojen syrjintä ilman yksilöllistä ja konkreettista arviointia.
  2. B) Suomessa asuvien ja ulkomailla asuvien vanhempien syrjintä ilman yksilöllistä ja konkreettista arviointia.
  3. C) Isien syrjintä ilman yksilöllistä ja konkreettista arviointia.

Haaste viittaa 68 erityisalueeseen valitusperusteissa, jotka eivät ole täydellinen tai lopullinen luettelo, mutta ilmaisevat joitakin vakavimpia ja laajimpia lapsille, kansalaisille ja yhteiskunnalle tärkeitä alueita. Kaikki eivät ole tasa-arvoisia lain edessä.

Vastaaja on yli 10 vuoden ajan saanut lehdistötiedotteita lähes viikoittain vanhempien kyselyiden, tutkimusten ja toistuvien pyyntöjen lisäksi suoraan ministereille ja virkamiehille, jotka osoittavat syrjinnän.

Viitteet

 

Jos pidät Lasten oikeudet yhdistyksen tavoitteita tärkeinä niin pääset jäseneksemme täyttämällä jäsenhakemus lomakkeemme

 

Lasten oikeudet ry