Isyyslain muutos tuli liian myöhään sitä ajaneelle Mikael Jämsäselle.
Ilta-Sanomien kertomus isyyskiistaa käyvästä Ristosta herätti tunteet pintaan Mikael Jämsäsessä.
IS kertoi aiemmin Ristosta, joka yritti saada isyytensä kumottua oikeudessa. Ristolle oli selvinnyt, ettei hän ole pienen lapsensa biologinen isä. Risto hävisi taiston.
Nyt uhkana on, että Risto joutuu maksamaan elatusmaksuja lapsesta, joka ei ole hänen oikea lapsensa. Oikeus antaa elatusmaksuasiassa ratkaisunsa ensi viikon keskiviikkona.
Lue lisää: Risto iloitsi, kun pitkään odotettu lapsi syntyi – pari vuotta myöhemmin hän avasi tabletin ja perheonni mureni hetkessä
Nykyisin Maltalla asuva Jämsänen tuli tunnetuksi isyystaistelustaan, joka vaikutti myös isyyslain uudistamiseen. Vanhan lain aikana Jämsänen menetti kaikki oikeutensa omaan biologiseen lapseensa.
Jämsänen kävi Riston tavoin repivää oikeuskiistaa isyydestä. Tilanne on kuitenkin päinvastainen kuin Ristolla.
Jämsäsellä on biologinen lapsi, mutta oikeuden päätöksellä hän ei saa tavata lastaan.
– Tytär täytti torstaina 11 vuotta. Olen nähnyt hänet viimeksi, kun tytär oli kaksikuukautinen, Jämsänen kertoo.
Mikael Jämsänen asui avoliitossa, kun hänen avovaimonsa tuli raskaaksi. Avovaimo oli eronnut aviopuolisostaan ja pannut avioeron vireille.
Avioero ei ehtinyt tulla voimaan, kun tytär syntyi.
Jämsänen kävi avopuolison raskauden aikana neuvolakäynneillä. Hän oli mukana synnytyksessä.
– Muistan, kun lapsi syntyi. Lapsi oli aivan kylmä. Panin hänet paitani alle lämpimään. Muistan, miten tytär katsoi suoraan silmiin.
Lapsen äiti vahvisti Jämsäsen biologisen isyyden isyyskanteessa.
Jämsänen hoiti tytärtään ensimmäiset kuukaudet.
Kaksi kuukautta tyttären syntymästä tilanne muuttui. Lapsen äiti ilmoitti yllättäen, että hän muuttaa yhteen entisen aviopuolisonsa kanssa.
Äiti perui aiemman vahvistuksensa lapsen biologisesta isästä.
Alkoi vuosia kestänyt oikeustaistelu, jossa käytiin läpi koko oikeusjärjestelmä. Lopputulos oli, että Jämsäseltä kiellettiin oikeus tyttäreensä.
– Virallista isyystestiä en lain puitteissa voinut vaatia silloisen isyyslain mukaan, kun asia peruttiin ja minulta vietiin oikeus nähdä ja tavata tytärtäni.
Uuden isyyslain myötä avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen äiti ei ole enää voinut vastustaa isyyden selvittämistä.
Isän kirje tyttärelle
Ero tyttärestä otti koville. Jämsänen sairasteli ja kärsi unettomuudesta.
Hän on ainoastaan nähnyt kuvia tyttärestään.
– Kun katsoo kuvia, isyydestä ei voi olla epäselvyyttä. Tyttärellä on selvästi minun piirteeni.
Isyyslaki on Jämsäsen tapauksen jälkeen muuttunut. Hän oli mukana oikeusministeriön työryhmässä, joka valmisteli lakimuutosta.
– Olen saanut jotain hyvää aikaiseksi. Nykyisin äiti ei voi enää vastustaa isyyden selvittelyä.
Jämsäsen toiveet ovat neljän vuoden päästä. Kun tytär täyttää 15 vuotta, hän voi ottaa yhteyttä tyttäreensä, joka voi käynnistää itse isyyden selvittämisen.
Jämsäsellä ei ole vielä muita lapsia. Hän asuu nykyisin Maltalla ja on naimisissa. Hän toivoo, että perheeseen syntyy joskus lapsia.
Jämsänen kirjoittaa aina tyttärensä syntymäpäivänä 23. tammikuuta kirjeen, jonka hän julkaisee Facebook-sivuillaan. Niin tänäkin vuonna.
“Haluan olla maailman paras isä sinulle, rakastan sinua niin.
Odotan sitä hetkeä kun saat itse päättää asioistasi ja selvittää kuka oma biologinen isäsi on, joka on kaivannut sinua koko elämäsi. Vuosien aikana olen sinnikkäästi pitänyt kiinni uskostani, toiveestani ja lupauksestani itselleni ja sinulle. Tämän lupauksen tulen aina pitämään, sillä sinä tulet aina olemaan osa minua. Missä ikinä sinä oletkin niin sinua unohda en, olet aina elämäni valo, enkä ikinä jättäisi sinua pulaan tai hylkäisi sinua, olen aina turvanasi elämässä.”
Iltasanomat 24.1.2020