Tärkeintä lapsille tänä aikana on, että heidän elämänsä on niin vakaata, kuin vain mahdollista.
Elämä on sellainen miksi teet sen!
Voimme kaikki olla samaa mieltä siitä, että elämme poikkeuksellisia aikoja. Ne jäävät historiaan ja syöpyvät lastemme muistiin ikuisesti. Joten käytä tätä tilaisuutta harjoitellaksesi äärimmäistä kiitollisuutta ja nähdäksesi, millainen myönteinen vaikutus sillä on sinulle ja pikkuisille! On mahdotonta olla onneton ja kiitollinen samaan aikaan, ja vaikka monet isovanhempamme sekä iso-isovanhempamme kutsuttiin sotaan, meidät kaikki on pyydetty pysymään kotona ja pitämään itsemme viihdytettyinä. Tämä on uskomattoman helppoa tehdä tiedon ja yhteyksien avulla, josta voimme nauttia mukavasti kodeissamme ja josta ihmiset 50 vuotta sitten ei olisi voinut koskaan haaveilla – niin pidetään asiat oikeissa mittasuhteissa. Tämä on aika olla läsnä, rentoutua ja viettää laatuaikaa lastesi kanssa. Tee tästä parasta aikaa elämässäsi muistamalla, kuinka paljosta meidän täytyy olla kiitollisia!
Vihamielinen vai ystävällinen maailma?
Einstein sanoi: ”Tärkein yksittäinen päätös, jonka koskaan teet, on se, uskotko eläväsi vihamielisessä vai ystävällisessä maailmankaikkeudessa.” Näinä kriisiaikoina, kun maailma on täynnä pelkoa, ahneutta ja vihaa, päätökset jotka teemme, miten käyttäydymme ja valitsemamme sanat vaikuttavat lastemme elämään ja vaikuttaa erityisesti heidän emotionaaliseen ja psyykkiseen hyvinvointiinsa. Lapsen suhde itseensä, muihin ja siihen, miten he katsovat ihmisiä ja maailmaa, vaikka he olisivat aikuisia, voivat vaikuttaa voimakkaasti elämän turbulenssin aikana. Siksi on tärkeää istuttaa arvoja lapseesi, jotka auttavat heitä tuntemaan olonsa hyväksi ja turvalliseksi. Helpoin tapa tietää tämä on, jos sanat joita käytät juurruttaa luottamusta tai pelkoa lapseesi. Vertaa sanojasi Kultaiseen Sääntöön:
Puhumme aina totta ja ystävällisesti sekä käyttäydymme kunnioittavasti toisiamme kohtaan.
Työkaluja vanhemmille
Huoltajan selviytymisopas koronaviruskaranteeniin ja kotiopetukseen
Huomioi nämä, kun puhut lapselle koronaviruksesta
Finland’s official COVID19 information page
Yhteisvanhemmuus Corona viruksen aikana
Kansakunnan terveyttä voidaan mitata sen lasten tilalla. Samalla tavalla, henkilön todellinen luonne tulee esille, kun kohtaamme haasteita ja muutoksia.
Lasten Oikeudet tärkein neuvo vanhemmille on: ”Pysy järjissäsi ja ole ”aikuinen”! Nyt on aika tarjota lapsillemme mahdollisimman paljon vakautta.
Lapset katsovat vanhempia heidän elämänsä suurimpina roolimalleina ja oppivat kaksi asiaa sinulta: Haluavatko he olla kuin äiti ja / tai isä, kun he kasvavat vai eivätkö he koskaan halua olla kuin äiti ja / tai isä. Mitä lapsesi ajattelevat tulevaisuudessa tämänpäiväisistä teoistasi? Kuka olet ja mitä lapsesi näkevät, kun tarkkailevat sinua?
Monet vanhemmat (ja lapset) ihmettelevät, mitä tämä kaikki merkitsee heille käytännössä. Kuten vanhemmat tietävät kesälomista, yksi kuukausi ilman säännöllistä koulua ja rutiineja on pitkä aika. Tässä muutamia tärkeitä kohtia:
Terveys on Nro.1:
TEE NÄMÄ VIISI ASIAA: Auta Corona viruksen torjumisessa
1 KÄDET Pese niitä usein
2 HIHA Yski/ aivastele hihaan
3 KASVOT Älä koske kasvoihin
4 ETÄISYYS Pysyttele riittävän etäällä muista ihmisistä
5 OLO sairas? Pysy kotona
‘Aita kukkulan huipulla on parempi kuin klinikka alhaalla’
Kukaan ei oikeastaan tiedä, miten virus toimii ja uutta tietoa tulee koko ajan, joten tiedot alla koskee vain yleisiä ohjeita lasten oikeuksista ja yhteis-vanhemmuudesta. Kaikissa lääketieteellisissä neuvoissa ja asioissa, sinun täytyy edelleen tiukasti noudattaa uusimpia valtion, kuntien ja viranomaisten tietoja, jotka löytyvät niiden omilta sivustoilta.
Vanhempien ja lasten terveys ja turvallisuus päihittää tietenkin jokaisen muun oikeuden. On olemassa riski, että lapset kuljettavat virusta ilman mitään oireita niin käytännössä tulee noudattaa äärimmäistä varovaisuutta, kun lapsi siirtyy kotien välillä varsinkin, jos kodissa on riskiryhmään kuuluvia.
Yksi tapa minimoida viruksen leviäminen on, kun lapsi saapuu toiseen kotiin, on olla koskematta tai halaamatta ketään, lähetä lapsi suoraan suihkuun ja pese hiukset ja vaihda vaatteet. Jos lapset ovat pieniä, vanhemmat, jotka ovat kantaneet lapsia voisi tehdä samoin. Yleensä, kun lapset tulevat taloon mistä tahansa, heidän pitäisi aina pestä kätensä ennen kuin koskevat asioihin tai syövät, tämä on yleistä hyvää hygieniaa.
Lasten oikeuksien turvaaminen molempiin vanhempiin poikkeuksellisena aikana:
Koko maa on suljettu, ja suurin osa ihmisistä tulisi olla karanteenissa. Tämä ei missään tapauksessa tarkoita sitä, että lakia ja järjestystä ei pitäisi noudattaa.
Kaikista lapsia koskevista suullisista sopimuksista, kirjallisista sopimuksista, tuomioistuin sopimuksista ja määräyksistä olisi pidettävä kiinni pandemian aikana lapsen oikeuksien ja turvallisuuden varmistamiseksi. Kuitenkin niin, että myös lasta on kuultava ja huolehdittava, että lapsen ensisijaisuus toteutuu.
Jos hätätilanteesta johtuen sopimuksiin on tehtävä muutoksia, ne olisi tehtävä molempien vanhempien suostumuksella voimassa olevien sopimusten mukaisesti ja kirjallisesti, jotta lapsille ei olisi sijaa väärinkäsityksille tai sekaannuksille.
- Jos ei ole oireita tarttuvasta sairaudesta, lasten pitäisi saada liikkua huoltajuus sopimuksen mukaisesti kahden kodin välillä, kuten aina.
- Kuten aina, jos lapsi tai joku muu kotitaloudessa on sairas ja lapsen pitäisi muuttaa toiseen kotiin sopimuksen mukaan, vastaanottavalle vanhemmalle olisi ilmoitettava välittömästi, jotta he voivat tehdä hoitojärjestelyjä ja/tai päättää yhdessä vanhemman kanssa, onko parempi, että lapsi pysyy paikallaan.
- Jos vanhemmat ovat yhtä mieltä siitä, että sairastunut lapsi tai sairastunessa kotitaloudessa olevan lapsen olisi pysyttävä paikoillaan, ja tämä päätös saa lapsen myöhästymään ajasta, jonka lapsi tavallisesti viettäisi toisen vanhemman kanssa, tulisi asiasta tehdä kirjallinen sopimus sekä ajan korvaamisesta mahdollisimman pian kirjallisena, jotta ei synny sekaannusta ja lapsen elämä voi pysyä vakaana.
- Kun sopimukseen on päästy, tämä muutos olisi ilmoitettava lapselle, jotta lapsi tietää, mitä odottaa. Jos sopimukseen ei päästä, muutoksia ei pitäisi tehdä.
- Lapset eivät saa koskaan olla osana konfliktia tai päätöksentekoprosessia, johon liittyy vanhempien välinen ristiriita, mukaan lukien muutokset sopimukseen pandemian aikana. Rajojen ja epävakauden puute saa heidät tuntemaan olonsa epävarmaksi ja loukkaa lapsen oikeuksia mielenterveyteen ja -turvallisuuteen.
Sosiaalityöntekijä joka on erikoistunut konfliktien ratkaisuun yhteistyössä vanhempien kanssa suosittelee seuraavaa asiakkaille pandemian aikana, joka on hyvä neuvo meille kaikille: “Sillä aikaa suosittelen, että te vanhemmat pidätte tiukasti kiinni lapsen asumisesta ja vaihdoista tekemästänne sopimuksesta. Sopimuksesta kiinni pitäminen tuo lapsen elämään turvallisuutta lisäämällä arjen ennakoitavuutta.”
Lapsen siirtyminen kotiin, joissa ihmiset kuuluvat riskiryhmiin:
-
- Terveys on edelleen nro.1! Yhteisvanhempien tulee ilmoittaa välittömästi toiselle vanhemmalle, jos vanhempi tai joku muu kotitaloudessa kuuluu riskiryhmään. Riskiryhmien lääketieteellinen määritelmä löytyy täältä. ”Tunne”, että olet vaarassa, ei tee sinusta vaarassa olevaa eikä ole laillinen tai pätevä syy tehdä muutoksia huoltajuussopimukseen.
- Jos rinnakkaisvanhemmuudessa ei ole luottamusta ja on havaittu epärehellisyyttä, vanhemmat voivat pyytää todisteita riskistä, esimerkiksi kopion erityisistä karanteeniohjeista (pelkästään sanomalla, että sellainen on ei riitä ja toisella vanhemmalla on oikeus nähdä, onko se syynä väliaikaisen huoltajuussopimuksen muutokseen). Henkilöpaperit osoittavat ikäriskin, maistraatilta voi pyytää verkossa otteita mistä selviää vanhemman asuinpaikka, Oma-kannasta voi kuvakaappauksilla näyttää otteita riskitaudista paljastamatta muita tarpeettomia henkilökohtaisia tietoja.
- Yleisesti, jos yhteisvanhemmalla on hengenvaarallinen sairaus, tämä on jotain, joka heidän pitäisi joka tapauksessa paljastaa toiselle vanhemmalle, koska se on kriittinen lapselle hätätilanteessa (jopa silloin, kun pandemiaa ei ole).
- Näissä poikkeuksellisissa olosuhteissa, jossa on riskiryhmä jossakin kodeista, keskustele vanhemman kanssa siitä, miten riskiryhmää suojataan. Esimerkiksi lapsen pitäminen yhdessä paikassa 2 viikon karanteenissa ennen lähettämistä riskialttiiseen kotiin tai toisen kodin karanteeni 2 viikkoa ennen lapsen lähettämistä riskialttiiseen kotiin.
- Jos muutoksia on tehtävä, sisällytä suunnitelma kirjallisesti ja välittömästi korvaa menetetty aika toisen vanhemman luona heti, kun pandemia on ohi tai karanteenitilanne sallii sen. Molempien vanhempien tulee olla lapsen puolella ja suojella riskialttiita perheenjäseniä niin, että kaikki toimii sujuvasti lapselle.
- Jos sinulle on vaikeaa tehdä oikea ratkaisu vaarassa olevalle henkilölle, muista, että tämä henkilö on se jota lapsesi rakastaa ja satuttamalla vanhempaa satutat myös lastasi. Jos ei mitään muuta, tee se lapsesi vuoksi tai he voivat joskus vihata sinua, kun he saavat tietää totuuden tai pahimmassa tapauksessa, jos joku jota he rakastivat kuoli, koska teit huonoja valintoja, tai varsinkin koska ei tule koskaan olemaan mitään keinoa todistaa, kuka henkilö sai viruksen. Tämä on tilaisuutesi näyttää todellinen luonteesi!
- Jos olet kotitaloudessa, jossa olet matkustanut tai mahdollisesti altistunut virukselle ja lähetät lapsesi toiseen talouteen, lapsen perheenjäsenet tai muut riskialttiit perheenjäsenet voivat olla vaarassa, ole oma-aloitteinen tarjoten ehdotuksia ja osoita halukkuutesi olla joustava ja mukautua tähän vakavaan asiaan. Tämä on lapsesi edun mukaista ja auttaa rakentamaan hyvää yhteistyötä vanhempien välille, kun molemmat vanhemmat ajattelevat muiden parasta.
- Vanhemmat jotka ovat vaarassa, ole armollinen ja kiitollinen uhrauksista, joita vanhempi tekee sinun vuoksesi vaikka se tuottaa vaikeuksia lapsesi elämään ja rutiinit häiriintyvät. Osoita kiitollisuutta sanomalla kiitos ja kommunikoimalla kunnioittavasti ja puhumalla hyvässä yhteishengessä ja sopimalla ratkaisusta kompensoida aikaa sekä helpottaaksesi lapsen ja vanhemman välistä kaipuuta, koska tarvitaan muutoksia säännölliseen aikatauluun.
Pandemian väärinkäytön estämiseksi kotien välisessä liikkumisessa
-
-
- Se voi tuntua ilmeiseltä useimmille ihmisille, mutta niille, joille se ei ole, rasittamalla hätäpalveluja ja lastensuojelua kiusaamismielessä ja tekemällä ilmoituksia vanhemmasta ilman pätevää syytä (mm. soittamalla 112, jos vanhempi tulee hakemaan lapsen sopimuksen mukaisesti, mutta toinen vanhempi on päättänyt itse karanteenin, jne.,), ei ole vain laitonta, mutta myös kauhea asia, kun hätäpalvelut nyt jo kamppailee henkilöstövajeen kanssa. Puhumattakaan siitä, että se osoittaa koskemattomuuden halveksuntaa ja on kauhea esimerkki lapsellesi.
- Molemmilla vanhemmilla on oikeus tutustua lapsen lääketieteellisiin tietoihin, jotka kirjataan aina lapsen Oma Kanta -kohtaan. Jos tässä järjestelmässä ei ole lääketieteellisiä tietoja tai räätälöityjä karanteeniohjeita lapsesta, sitä ei ole olemassa.
-
-
- TÄRKEÄÄ: Jos saat puhelun tuntemattomasta tai ilman numeroa olevasta puhelimesta, jossa väitetään olevansa poliisi tai muu viranomainen joka tekee hätäpäätöksen ohittaa huoltajuus sopimukset ottaen huomioon pandemian: Pysy rauhallisena. Keskustele kunnioittavasti (he ovat ihmisiä ja vain tekevät työtään). 112 yhdistää puhelut, jossa viranomainen on palveluksessa ja poliisi ilmeisesti ei pidä mitään kirjaa tästä, joten se on hyvin vaikeaa, ehkä mahdotonta, saada todisteita näistä ”hätäpäätöksistä” myöhemmin. Kysy virkailijan nimi ja asema, jotta voit puhua heille myöhemmin ja saada kopion päätöksestä, koska ilmeisesti he eivät tallenna näitä hätäpäätöksiä missään. Käytä TapeACallin kaltaista sovellusta sillä hetkellä, kun saat tällaisen puhelun, jotta voit tallentaa keskustelun. On ihan hyvä laittaa viranomainen pitoon, kun yhdistät puhelun TapeACall-numeroon nauhoittamista varten. Tämä on lapsesi elämä ja puhumme perusoikeuksista!
Terveen suhteen salaisuus
- Mieleltään sairaiden ihmisten kanssa,
- On vastata
- Ihmisille jotka eivät ole terveitä
- On vastata terveellä tavalla.
Vinkkejä kommunikaatioon pandemian aikana:
-
- Vastaatko tilanteeseen luottavaisin mielin, rauhallisina ja armollisena? Pidätkö asiat vakaina ja pidät sopimuksesta ja rutiineistasi kiinni mahdollisimman paljon? Jos sopimuksia on muutettava hätätilanteiden vuoksi, asetatko lastesi edun ja suuremman hyvän oman egosi ja menneisyyden haavojen yläpuolelle? Niin hyvät terveet ihmiset ja vanhemmat tekevät.
- On ratkaisevan tärkeää, että me vanhemmat kestämme tilanteen ja esiin nousevat haasteet ja muutokset niiden ilmestyessä keskittyen tulevaisuuteen – halusimmepa sitä tai emme. Meidän on yhdistyttävä oman selviytymisemme vuoksi, ja erityisesti “yhdistyminen” sanan tarkoituksella ja meidän lastemme tähden.
- Kaikki viestintä olisi tehtävä kunnioittavasti. Jos et ole varma, onko viesti kunnioittava, kysy neutraalisti käyttäen teitittelyä, jos on jotain jonka voisi sanoa kunnioittavammin, loogisemmin ja neutraalimmin, niin tämä olisi lapsesi kannalta parempi. Jos tämä ajatus kuulostaa pahalta sinulle, on todennäköistä, että jokin viestintä tyylissäsi kaipaa parantamista.
Muista, että emme voi kontrolloida, mitä tapahtuu tai ketään toista, ainoa asia, jota voimme hallita, on itsemme, omat sanamme ja tekomme.