Valikko Sulje

Florida ja Missouri muuttivat lakia lähtökohtaiseksi vuoroasumiseksi

Yhdysvaltain osavaltiot Florida (28.6.2023) ja Missouri (6.7.2023) hyväksyivät lähes samaan aikaan uuden lain lähtökohtaisesta vuoroasumisesta, jonka lähtökohtana on, että erolapsi asuu yhtä paljon molempien vanhempien luona. Näin ollen Yhdysvalloissa on tällä hetkellä 5 osavaltiota, joiden laki perustuu laajaan tutkimusaineistoon vuoroasumisen hyödyistä. Kentucky oli ensimmäinen osavaltio, jossa lähtökohtainen vuoroasumislaki hyväksyttiin selvin äänin (93-0, 33-0) ja laki astui voimaan vuonna 2018. Tämän jälkeen lakia muutettiin Arkansasissa 2021 (33-2, 71-16) ja Länsi-Virginiassa 2021. Länsi-Virginiassa National parents organization järjesti kyselyn, jonka mukaisesti 97% kyselyyn vastanneista vastasi, että lapsen etu on viettää yhtä paljon aikaa molempien vanhempien luona ja 96% vastanneista sitoutui äänestämään ehdokasta joka edistää lapsen tasapuolista asumista molempien vanhempien luona.  Jo vuonna 2017 yhteensä 25 osavaltiota harkitsi lain muuttamista lähtökohtaiseksi vuoroasumiseksi. Kentuckyn hyvien kokemusten saattelemana yhä useampi osavaltio on kiihtyvässä määrin siirtymässä laajojen tutkimusten mukaiseen tasa-arvoisempaan lainsäädäntöön. Huomioitavaa on myös, että Kentuckyssa lakimuutos on äänestetty vuoden parhaaksi lakimuutokseksi ja äänestystulokset kongressissa ja senaatissa ovat olleet kaikissa viidessä osavaltiossa selvästi vuoroasumisen puolesta. Floridassa kongressi (105-5) ja senaatti (34-4). Euroopan neuvosto jo vuonna 2015 kuuli laajasti asiantuntijoita ja antoi suosituksen 2079 kaikille jäsenmailleen edistää vuoroasumista ja tasa-arvoista vanhemmuutta. Tätä suositusta mikään maa ei vastustanut mukaanlukien Suomi.

Floridassa laki on kirjoitettu seuraavasti.

”Ellei tässä osassa toisin määrätä tai osapuolten kesken toisin sovita, on kumoamiskelpoinen olettama, että alaikäisen lapsen tasa-arvoinen luonapitoaika on lapsen parhaaksi. Tämän oletuksen kumoamiseksi osapuolen on osoitettava todistusaineiston enemmistöllä, että tasa-arvoinen luonapitoaika ei ole lapsen parhaaksi. Poikkeuksena oikeuden hyväksymä osapuolten välinen sopimus, jolloin oikeuden on arvioitava kaikki alakohdassa (3) esitetyt tekijät ja tehtävä erityisiä kirjallisia tosiseikkojen havaintoja, kun luonapitoaikasuunnitelmaa luodaan tai muutetaan.”

Kuten laissa on säädetty tulee olla näyttöön perustuvia painavia perusteita poiketa tasapuolisesta ajanjaosta vanhempien välillä. Tällaisia painavia perusteita voi olla vaikkapa lapseen kohdistettu väkivalta tai laiminlyönti.

Kentuckyssa on tutkittu lain vaikutuksia perheisiin sekä viranomaistyöhön. Kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä lakimuutokseen. Hyödyistä merkittävimmät kohdistuvat lasten ja perheiden hyvinvointiin. Lakimuutos on myös vähentänyt huoltajuusriitojen määrää sekä vanhempien välisiä perättömiä syytöksiä jolloin myös kustannukset valtiolle ovat vähentyneet. Vaikkakin väestön määrä Kentuckyssa on kasvanut niin lakimuutoksen vaikutukset ovat merkittäviä.

  • Huoltajuusriitojen määrä on vähentynyt 11%
  • Lähisuhdeväkivalta syytösten määrä on vähentynyt 10%

Euroopan maista Belgiassa on ollut lähtökohtainen vuoroasumislaki vuodesta 2006. Italiassa oltiin hyvin lähellä lakimuutosta vaikkakin jo nykyinen laki edellyttää vuoroasumisen suosimista. Belgiassa lakimuutos vähensi merkittävästi huoltajuusriitoja ja lisäsi lasten ja perheiden hyvinvointia. Tutkimuksista tiedämme myös, että vuoroasuminen ennaltaehkäisee lapsen vieraannuttamista sekä vieraantumista toisesta vanhemmasta. Suomessa noin 100.000 lasta elää ilman isäänsä ja isättömyys on merkittävä riski mm. lapsen mielenterveydelle, koulumenestykselle ja lapsiperheköyhyydelle. Lasten ja isien pahoinvointi lisää valtion kustannuksia. Tasa-arvoinen vanhemmuus todennäköisesti myös kannustaa hankkimaan lapsia.

Lasten oikeudet yhdistys on iloinen uuden hallituksen kirjauksista tavoiteohjelmassa.

”Seurataan perhevapaauudistuksen vaikutuksia ja kehitetään järjestelmää edelleen niin, että se huomioi lapsen edun, parantaa vanhemmuuden ja työelämän tasa-arvoa, lisää perheiden valinnanvapautta ja joustoja sekä mahdollisuutta osallistua varhais­kasvatukseen. Mahdollistetaan kasvatus- ja hoitovastuun jakautuminen vanhempien välillä nykyistä tasaisemmin sekä huomioidaan perheiden erilaiset tarpeet. Mahdollistetaan työn ja perheen yhteensovittaminen. Edistetään vanhemmuuden kustannusten tasaisempaa jakautumista molempien vanhempien työnantajien kesken.

Kehitetään matalan kynnyksen perhepalveluita, joissa huomioidaan myös parisuhteiden ja vanhemmuuden tukeminen. Tähän tarkoitukseen voidaan hyödyntää esimerkiksi perhekeskustoimintamallia sekä yhteistyötä kolmannen sektorin ja seurakuntien kanssa.

Hallitus päivittää säädökset neuvolan, kouluterveydenhuollon ja muiden ikäryhmälle tarkoitettujen palvelujen osalta lisäten palveluiden vaikuttavuutta. Neuvoloita ja koulu­terveydenhuoltoa kehitetään tukemaan perheitä ja vanhemmuutta vahvemmin lapsen etu sekä perheiden yksilöllinen tilanne huomioiden.

Ehkäistään pitkittyneitä huoltajuusriitoja ja vieraannuttamista sekä parannetaan lapsen etua edistämällä sovittelua huoltajuuskiistoissa”.

Toivomme hallitusohjelman kirjausten johtavan rohkeisiin lakimuutoksiin, jotka lisäävät lasten ja perheiden hyvinvointia, lisää tasa-arvoisempaa vanhemmuutta ja ennaltaehkäisevät lapsen vieraannuttamista. Huoltajuusriitoja ei voi vähentää tehokkaasti muuten kuin poistamalla riidan aiheet. Suomalaiset isät kokevat kyselymme mukaisesti eniten syrjintää Pohjoismaista. Norjassa ja Ruotsissa lasten tuet jaetaan kahteen kotiin. Belgiassa ulosottomies hakee lapsen vanhemman tapaamiselle, jos toinen vanhemmista yrittää estää tapaamisen ja langettaa vanhemmalle tuntuvan sakon. Norjassa Hoyre puolue on edistänyt lakimuutosta lähtökohtaisesta vuoroasumisesta, ja toivomme ettei Suomi jää kehityksestä jälkeen vaan voimme juhlia Suomea aidosti tasa-arvoisena maana. Kritisoimme oikeusministeriön esitystä vuoroasumisen määritelmästä, jonka mukaan lapsen tulisi asua vähintään 40% molempien vanhempien luona. Tämä on ristiriidassa kansainvälisesti vakiintuneen määritelmän vähintään 35% asuminen molempien vanhempien luona. Huomautamme myös, että 40% kriteerillä valtaosa oikeudenmääräyksellä olevista perheistä jäisi vuoroasumismääritelmän ulkopuolelle.

Lasten oikeudet ry kuuluu International Council on Shared Parenting -järjestöön, jossa on 5500 kansainvälistä tutkijaa. Yhdistyksellämme on valmiudet kutsua Suomeen kansainvälisiä tutkijoita vaikkapa Prof. William Fabricius Kentuckysta kertomaan vuoroasumisen hyödyistä tai tutkimuksista lakimuutoksen jälkeen.

Onnittelut Floridan ja Missourin perheille ja lapsille!