Valikko Sulje

Julkaisut

Isättömyyden vaikutuksista poikiin

Isättömyyden vaikutuksista lapsiin löytyy tutkimuksia eri maista. Tutkimusten johtopäätökset ovat yhtäläiset. Amerikkalaisen Institute for family studies johtopäätelmät isättömyyden vaikutuksista poikiin. Suomessa erityisesti pojat suoriutuvat heikosti koulussa. Tyttöjen ja poikien oppimiserot ovat OECD maiden suurimmat.

– Nuoret miehet, jotka kasvoivat biologisen isänsä kanssa, valmistuvat yli kaksi kertaa todennäköisemmin korkeakoulusta 20-vuotiaana verrattuna ilman biologista isäänsä kasvaneisiin.

– Nuoret miehet, jotka eivät ole kasvaneet biologisen isänsä kanssa, ovat huomattavasti todennäköisemmin joutilaina 20-30 vuoden iässä.

– Nuoret miehet, jotka eivät ole kasvaneet isänsä kanssa kotona, ovat noin kaksi kertaa todennäköisemmin viettäneet aikaa vankilassa noin 30-vuotiaana.

Kipeimpiä kohtaloita vanhempana on joutua vieraannutetuksi lapsestaan. Suomessa valta annetaan tyypillisimmin osapuolelle, joka esittää itselleen yksinhuoltoa tai vähintään lähes kaikkea hoitoaikaa. Kelan vuoden 2020 kyselytutkimuksen mukaan 62 % äidin luona asuvista erolapsista näkee isäänsä enintään neljänä yönä kuussa; 29 % harvemmin kuin yhtenä yönä.

Olemme tehneet isien syrjinnästä kantelun YK Ihmisoikeusneuvostolle ja vaatineet valtioneuvostoa puuttumaan syrjintään.

https://www.lastenoikeudet.fi/valitus-yk-ihmisoikeusneuvostolle-isien-ja-lasten-syrjinnasta/
https://www.lastenoikeudet.fi/vetoamme-valtioneuvoston-ministereihin-ja-etenkin-sen-vastuuministereihin-isien-ja-lasten-syrjinnan-lopettamiseksi/

Ratkaisuksi olemme tarjonneet Euroopan neuvoston suositusta jäsenmailleen lapsenhuoltolain muuttamiseksi lähtökohtaiseksi vuoroasumiseksi sekä puuttumista vieraannuttamiseen.

https://www.lastenoikeudet.fi/vuoroasuminen-lakiin-tutkimusten-ja-euroopan-neuvoston-suosituksen-mukaisesti/

Lasten oikeudet ry

Vieraannuttamisen vastainen päivä 25.4.

Kansainvälistä vieraannuttamisen vastaista päivää vietetään 25.4.

Vieraannuttaminen on sitä, kun toinen vanhempi tahallisesti pyrkii kadottamaan toisen vanhemman lapsen elämästä. Vieraantuminen on sitä, kun yhteys toiseen vanhempaan katoaa. Vanhemmasta tulee vieras. Meillä tämän mahdollistaa ennen kaikkea Suomen lainsäädäntö.

Katso mitä parisuhdeterapeutti Jonna Närhi kertoo vieraannuttamisen vaikutuksista lapseen.

Arviosta riippuen vuosittain 600-3000 erolasta joutuu vanhempansa vakavan henkisen väkivallan kohteeksi. Vanhemmista n. 75% kokee tilanteessa vakavaa traumaperäistä häiriötä. Epätasaisesta luonaoloajasta ja yhden kodin mallin vuoksi noin 30% erolapsista vieraantuu toisesta vanhemmasta, joka nousee 37%, jos vanhempi aloittaa uuden parisuhteen. Isättömyydestä tiedämme, että se aiheuttaa lapselle psykosomaattisia oireita.

Kelan vuoden 2020 kyselytutkimuksen mukaan 62% äidin luona asuvista erolapsista näkee isäänsä enintään neljänä yönä kuussa; 29% harvemmin kuin yhtenä yönä.

Lasten oikeudet ry:n tavoitteena on lähtökohtainen vuorovanhemmuus. Tämä tarkoittaa sitä, että erotilanteessa lapsi saa viettää yhtä paljon aikaa molempien vanhempiensa kanssa.

Lue lisää vuoroasumisen hyödyistä.

Vuoroasuminen lakiin tutkimusten ja euroopan neuvoston suosituksen mukaisesti

Kevät terveisin

Lasten oikeudet ry

Tarvitsemme apuasi!

Olemme käyneet keskusteluja eri puolueiden kanssa lapsenhuoltolain muuttamiseksi lähtökohtaiseksi vuoroasumislaiksi laajan tutkimustiedon ja euroopan neuvoston suosituksen 2079 (2015) mukaiseksi. Olemme edenneet keskusteluissa, mutta tarvitsemme apuasi vakuuttamaan kansanedustajat lakimuutoksen tarpeellisuudesta. Monella puolueella on kesäkuussa puoluekokous, jossa päätetään puolueohjelmasta seuraaviin eduskuntavaaleihin. Siksi asialla on kiire.

Löydät kansanedustajien yhteystiedot täältä.
Kansanedustajat aakkosjarjestyksessa

Olemme keskusteluissa tuoneet esille nykyaikaisen laajan tutkimustiedon ja euroopan neuvoston suosituksen 2079 (2015). Vuoroasuminen lakiin
Viimeisin päätös lain muuttamiseksi saatiin Länsi-Virginiassa 31.3.2022. Laki on voimassa myös Kentuckyssa ja Arizonassa. Belgiassa lakimuutos vuonna 2006 vähensi huoltajuusriitoja merkittävästi sekä lisäsi lasten ja perheiden hyvinvointia. Norjassa kolmen puolueen puolueohjelmassa on kirjaus lain muuttamiseksi. Todennäköisesti neljäskin puolue ottaa tavoitteen ohjelmaansa.
Länsi-Virginia liittyi mukaan lähtökohtaiseen vuoroasumiseen

Nykyinen lapsenhuoltolaki, joka tuli voimaan 1.12.2019 ei ole vähentänyt huoltajuusriitoja.
Uudistunut laki ei vähentänyt huoltajuusriitoja

Pyydämme teitä ottamaan yhteyttä kansanedustajaanne ja kertomaan omista kokemuksistanne nykyisestä lapsenhuoltolaista ja saamastanne päätöksestä. Voisitte kertoa esimerkiksi seuraavanlaisia asioita.

– Jos päätöksenne ei ole mielestänne lapsen edun mukainen niin millä tavalla se ei ole?
– Oletko kokenut, että viranomaiset ovat toimineet puolueettomasti ja tasapuolisesti?
– Millainen vaikutus sinuun ja lapseen on ollut tuomioistuimen päätöksellä?
– Oletko kokenut syrjintää viranomaisten taholta ja millaista?
– Kuinka paljon rahaa olet käyttänyt tai menettänyt, jotta lapsen oikeus molempiin vanhempiinsa toteutuisi?
– Oletko kokenut vieraannuttamista, millaista ja onko se vaikuttanut suhteeseesi omaan lapseen?

Meillä on yhteinen vastuu lastemme hyvinvoinnista ja heidän tulevaisuudesta. Siksi olisimme kiitollisia kaikesta avusta jonka teiltä saamme!

Ystävällisin terveisin

Lasten oikeudet ry

Lasten oikeudet ry saanut uuden hallituksen!

Yhdistyskokouksessa 5.4.2022 valittiin Lasten oikeudet yhdistykselle uusi hallitus. Hallitus myös järjestäytyi heti yhdistyskokouksen jälkeen. Hallituksessa on erittäin monipuolista ja soveltuvaa osaamista ja lujaa tahtoa tehdä muutos lasten ja perheiden parhaaksi. Tavoitteemme ei ole sen vähempi, kuin saada lähtökohtainen vuoroasumislaki Suomeen laajojen kansainvälisten tutkimusten ja euroopan neuvoston suosituksen mukaisesti.

Hallitus järjestäytyi seuraavasti.

Petri Kolmonen, puheenjohtaja
Jake Hakulinen, varapuheenjohtaja
Ari Auer, rahastonhoitaja
Jani Hohenthal, sihteeri/ jäsenasiat
Esa Puhakka, strategiavastaava
Kim Koskinen, lapsi- ja perhevastaava
Eliel Arkki, viestintävastaava
Johnny Kuoppala, hallituksenjäsen

Hallituksen yhteystiedot.
https://www.lastenoikeudet.fi/yhteystiedot/

Yhdistyskokouksessa päätimme pitää jäsenmaksun ennallaan 20€/ vuosi. Ensimmäisenä kalenterivuotena uuden jäsenen ei tarvitse maksaa jäsenmaksua.

Päätimme myös kolmen työryhmän perustamisesta ja nimesimme työryhmille vastuuhenkilöt.

Strategia työryhmä – Esa Puhakka
Viestintä työryhmä – Eliel Arkki
Rahoitus työryhmä – Jake Hakulinen

Paljon onnea valituille!

Lasten oikeudet ry

Kansallinen vanhempain järjestö juhlii Länsi-Virginian yhteisen vanhemmuuden lain hyväksymistä

Käännös: Google translate/ Petri Kolmonen

Länsi-Virginian kuvernööri Jim Justice allekirjoitti Best Interests of Child Protection Act -lain, joka asettaa etusijalle jaetun vanhemmuuden

CHARLESTON, LÄNSIVIRGINIA, USA, 31. maaliskuuta 2022 / EINPresswire.com / — National Parents Organization (NPO), voittoa tavoittelematon järjestö, joka on sitoutunut muuttamaan jaetun vanhemmuuden normeja valtakunnallisesti, kiittää Länsi-Virginian lainsäätäjiä heidän molemminpuolisesta työstään luomalla, hyväksymällä ja tukemalla valtion ensimmäistä yhteistä vanhemmuutta tukevaa lakia. Kuvernööri Jim Justice allekirjoitti Best Interests of Child Protection Act -lain 30. maaliskuuta 2022.

”NPO on innoissaan siitä, että Länsi-Virginia liittyy nyt kahden muun osavaltion, Kentuckyn ja Arkansasin, kanssa samankaltaisilla laeilla, jotka edellyttävät tai harkitsevat 50/50-huoltajuutta lapsille, joiden vanhemmat ovat eronnut tai eronnut”, sanoi Matt Hale, NPO:n hallituksen jäsen ja asianajaja Kentuckysta. ”Se, mitä teemme, on tärkeää ja todella suojelee lasten hyvinvointia.”

NPO työskenteli Länsi-Virginialaisten kanssa jaetun vanhemmuuden periaatteesta, ruohonjuuritason hankkeessa, jonka perusti ja johti Jeb Pinkerton. Yhdessä monien vapaaehtoisten kanssa nämä ryhmät onnistuivat saamaan tämän lakiesityksen Länsi-Virginian lainsäätäjien eteen. Cam Huffman, kansalaisjärjestön lainsäädäntäyhteistyön vapaaehtoistyöntekijä, auttoi puolustamaan tätä lakia ja jakamaan sen tärkeyttä oman yhteisen vanhemmuuden kokemuksensa perusteella.

”Entinen asianajajani sanoi minulle sovintokonferenssissa, että jos en pidä Länsi-Virginian laeista, minun pitäisi muuttaa niitä. Se oli paras neuvo, jonka olen koskaan saanut. Joten, pääsin töihin ja tässä ollaan”, kertoi Huffman, kahden tytön isä. ”Tämä laki on ollut pitkä. Muutama vuosi sitten emme edes saaneet lakiesitystä käsiteltäväksi edustajainhuoneen valiokunnassa, ja nyt se on hyväksytty molemmissa kamarissa tänä vuonna superenemmistöllä.”

Tuoreen riippumattoman tutkimuksen mukaanNPO:n toimeksiannosta 97 % Länsi-Virginiassa kyselyyn vastanneista uskoo, että on lapsen edun mukaista viettää mahdollisimman paljon aikaa kummankin vanhemman kanssa asumus- tai avioerotapauksissa. Lisäksi 96 % Länsi-Virginialaisista ilmoitti olevansa sitoutunut äänestämään uskomuksiaan siitä, että he ”äänestävät todennäköisemmin ehdokasta, joka tukee lapsia viettämään yhtä tai lähes yhtä aikaa kummankin vanhemman kanssa … kun molemmat vanhemmat ovat kykeneviä ja halukkaita olemaan vanhempia .”

”National Parents Organizationin kysely, joka osoitti, kuinka suosittu jaettu vanhemmuus on Länsi-Virginiassa, auttoi lyömään lakiehdotuksen ylivoimaiseksi”, sanoi edustaja Geoff Foster (R-Putnam), joka oli kriittinen parlamentissa. ”Länsi-Virginia mallinsi senaatin lakiehdotuksen 463 Kentuckyn yhteisen vanhemmuuden lain mukaan, mutta sillä oli korkeampi todisteiden taso jaetun vanhemmuuden kumoamiseksi. Kentuckyn laki on osoittautunut suosituksi ja samaan aikaan perheväkivalta on vähentynyt.”

Senaatin Lakiesitys 463:n sponsoroi senaattori Randy E. Smith (R-Tucker) ja senaattorit Rucker, Grady, Sypolt, Maynard, Azinger, Phillips, Takubo, Woodrun, Tarr ja Roberts. Se sisältää useita oikeudellisia elementtejä, jotka täyttävät NPO:n tukemien jaettujen vanhemmuutta koskevien lakien yleiset standardit, mukaan lukien:
– Yhteistyöllisen vanhemmuuden asettaminen tavoitteeksi huoltajuuden jakamisessa ja päätöksenteossa;
– Luodaan kumottava olettama, että yhtäläinen (50-50) määrän jakaminen on lapsen edun mukaista;
– Vaaditaan tuomioistuimelta erityisiä havaintoja ja oikeudellisia johtopäätöksiä, jos tasavertaista (50-50) vanhemmuutta ei myönnetä;
– Perustetaan kriteerit poikkeamiselle yhtäläisestä (50-50) määrästä, kun sitä haetaan.

Tämä laki ottaa käyttöön myös ystävällisen vanhemman tekijän. Tämä ottaa huomioon sen todennäköisyyden, että osapuoli antaa lapselle säännöllisen, merkityksellisen ja jatkuvan yhteydenpidon toiseen vanhempaan. Tämä tekijä otettiin alun perin lakiin Arizonassa, ja sitten Kentucky lisäsi sen vuonna 2018. Samoin kuin Kentuckyn laki, SB 463 käyttää lähtökohtana jaetun vanhemmuuden ja yhtäläisen ajan määräyksiä molempien vanhempien kanssa. Sitten huomioidaan muut tekijät, jotka arvioivat vanhempien kuntoa ja kykyjä sekä lapsen toiveita.

”Tämän lainsäädäntöprosessin aikana NPO:lla oli ilo työskennellä monien vapaaehtoisten ja Länsi-Virginialaisten kanssa, jotka ovat intohimoisia jaetusta vanhemmuudesta avioeron ja erossa olevien vanhempien yhteydessä. Tämän lakiesityksen hyväksyminen ei olisi ollut mahdollista ilman monien työtä, mukaan lukien Jeb Pinkerton, West Virginians for Shared Parenting -järjestön perustaja; Cam Huffman, NPO:n lainsäädäntöyhteyshenkilö; ja Chad Collins, NPO Länsi-Virginian osavaltion puheenjohtaja”, Hale lisäsi. ”Tämä lakialoite auttaa asettamaan standardin lainsäädännölle koko maassa, ja toivomme näkevämme vauhtia muissa osavaltioissa jatkaessamme tehtäväämme ja aktiivisuuttamme.”

Tämä uusi laki on tavoite yhteiselle vanhemmuudelle valtakunnallisesti. NPO toivoo, että muut valtiot noudattavat tätä rakennetta ja luovat tämäntyyppistä lainsäädäntöä. Lisätietoja NPO:sta ja sen lainsäädännöllisistä toimista muissa osavaltioissa on osoitteessa www.sharedparenting.org . Voit myös tukea voittoa tavoittelemattoman järjestön tehtävää ja visiota lahjoittamalla, keräämällä, vapaaehtoistyöllä ja vaikuttamalla.

###

National Parents Organizationin (NPO) yleistavoitteena on edistää jaettua vanhemmuutta kouluttamalla vanhempia, avioeroalan ammattilaisia ja lainsäätäjiä sekä uudistamalla perhetuomioistuimia ja lakeja kaikissa osavaltioissa. NPO keskittyy edunvalvontaan ja tutkimukseen, joka johtaa perhetuomioistuinten järjestelmälliseen uudistamiseen.
Lianna Mika
Kansallinen vanhempien järjestö
+1 6174318019
parent@sharedparenting.org

Uutinen 31.3.2022
https://www.einnews.com/pr_news/567120184/npo-celebrates-the-passing-of-west-virginia-s-shared-parenting-law